(recept
si oblíbilo 38 návštěvníků)
Frgály
Potřebné ingredience
na kvásek: 1 dcl vlažného mléka, 2 lžičky cukru krystal, 3/4 kostky droždí na těsto: 1 kg polohrubé mouky, špetka soli, 1/2 l mléka, 1 hrst cukru krystal, 20 dkg Hery, 1 lžíce sádla, 2 žloutky na náplň: 2 hrnky máku, 2 hrnky mléka, 8 lžic cukru krystal, 1 vanilk. cukr, špetka skořice, kůra z 1 citronu na drobenku: 200 g pol. mouky, 100 g másla, 7 lžic cukru krystal na potření po upečení: 100 g másla, 4-5 lžic rumu
Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek:
Zahřejeme mléko, přidáme cukr, droždí a necháme cca 20 min. vykynout.
Do zadělávací mísy prosyjeme 1 kg pol. mouky a špetku soli. Přidáme vykynutý kvásek.
Poté si připravíme mléčnou směs:
Ohřejeme mléko - nesmí vařit - přidáme cukr, Heru a sádlo. Rozpustíme, vychladíme na pokojovou teplotu. Do vychlazené směsi přidáme 2 žloutky a metličkou šleháme, až se mléko napění.
Mléčnou směs po částech přidáváme k mouce se solí, těsto by mělo být tužší (možná nepoužijeme celou směs). Těsto vymísíme a necháme minim. 1 a půl hodiny v teple kynout.
Mezitím si připravíme náplň:
Uvaříme mléko, přidáme mák, cukr a za stálého míchání chvilku povaříme - cca 5 min. - pozor, připaluje se. Odstavíme a přidáme skořici a citr. kůru. Necháme vychladit.
Příprava drobenky:
Smícháme mouku s cukrem, přelijeme přepuštěným máslem a drobíme.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 5-6 dílů (záleží, jak chceme mít frgály tenké). Dáme na plech na pečící papír, rozválíme do požadovaného tvaru, okraje mírně zvedneme, celé potřeme vajíčkem, dáme náplň, posypeme posýpkou a okraje pořádně potřeme sádlem.
Pečeme v předehřáté troubě při 180° cca 20 - 25 min.
Ihned po upečení okraje opět potřeme sádlem, potom celý frgál pokapeme máslem s rumem.
Hotové uložíme do chladna, zabalíme do sáčku.
Zahřejeme mléko, přidáme cukr, droždí a necháme cca 20 min. vykynout.
Do zadělávací mísy prosyjeme 1 kg pol. mouky a špetku soli. Přidáme vykynutý kvásek.
Poté si připravíme mléčnou směs:
Ohřejeme mléko - nesmí vařit - přidáme cukr, Heru a sádlo. Rozpustíme, vychladíme na pokojovou teplotu. Do vychlazené směsi přidáme 2 žloutky a metličkou šleháme, až se mléko napění.
Mléčnou směs po částech přidáváme k mouce se solí, těsto by mělo být tužší (možná nepoužijeme celou směs). Těsto vymísíme a necháme minim. 1 a půl hodiny v teple kynout.
Mezitím si připravíme náplň:
Uvaříme mléko, přidáme mák, cukr a za stálého míchání chvilku povaříme - cca 5 min. - pozor, připaluje se. Odstavíme a přidáme skořici a citr. kůru. Necháme vychladit.
Příprava drobenky:
Smícháme mouku s cukrem, přelijeme přepuštěným máslem a drobíme.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 5-6 dílů (záleží, jak chceme mít frgály tenké). Dáme na plech na pečící papír, rozválíme do požadovaného tvaru, okraje mírně zvedneme, celé potřeme vajíčkem, dáme náplň, posypeme posýpkou a okraje pořádně potřeme sádlem.
Pečeme v předehřáté troubě při 180° cca 20 - 25 min.
Ihned po upečení okraje opět potřeme sádlem, potom celý frgál pokapeme máslem s rumem.
Hotové uložíme do chladna, zabalíme do sáčku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Luciusverus
(upraveno)
17. 2. 2013, 21:40
Dneska jsem je pekla a jsou výborné!!!! tak že klidně doporučím VŠEM!!!! Moc děkuji za receptík
bekule
(upraveno)
21. 2. 2013, 18:23
@Luciusverus
Nemáte zač Nám také moooc chutnaly
julie4
(upraveno)
16. 2. 2013, 11:51
koblizek63
(upraveno)
9. 2. 2013, 19:05
ráda vyzkouším
Vlasta33
(upraveno)
9. 2. 2013, 14:01
lidare
(upraveno)
9. 2. 2013, 8:08
úžasnééééé